Koti- ja puutarhablogi

« takaisin kotisivulle (homepage)

Kotimaiset lattialaudat tuovat lämpöä moneen kotiin

Julkaistu

Omaa taloa rakentaessa tai vanhaa remontoidessa saa olla mukana vaikuttamassa kaikkiin sen yksityiskohtiin materiaalivalinnoista lämmitysjärjestelmään. Monelle talon omistajalle, jolla itsellään ei ole suurta kiinnostusta rakennusalan töitä kohtaan, mielenkiintoisin ja jännittävin vaihe on valita kalusteet ja materiaalit, jotka jäävät näkyviin. Sillä vaikka talon perusteet ovat ehdottoman tärkeitä, ei sen ulkonäkö ole toissijainen ollenkaan. Tässä artikkelissa käsittelemme puuta lattiamateriaalina.

Puu antaa arvokkaan ja kodikkaan ilmeen

Lattiamateriaalia valitessa tulee ottaa huomioon joitakin tekijöitä. Kun materiaali on hyvin perusteltu, kestää se aikaa. Lattia voi oikein hyvin olla sekä kaunis että kestävä. Yksi suosituimmista lattiamateriaaleista on puu. Erityisesti kotimaiset lattialaudat ovat nousussa, sillä rakentajat arvostavat yhä enemmän niiden tuomia arvoja, kuten kotimaisuutta ja luonnonmukaisuutta. Puu on materiaalina aina uniikki, sillä luonnon materiaalina sillä on aina oma persoonallinen ulkonäkönsä. Se hehkuu arvokkuutta ja on mukavan lämmin jalan alla. Useat puulattiat on mahdollista yhdistää lattialämmitykseen, jolloin ne pysyvät sopivan lämpöisinä vuoden ympäri. Materiaalina puu on myös turvallinen valinta, sillä se ei eritä huoneilmaan myrkyllisiä aineita. Se voidaan myös hävittää helposti polttamalla, jos tarve vaatii. Lautalattia ikääntyy kauniisti ja on oikein hoidettuna kestävä valinta. Se myös muuntautuu erilaisiin sisustustyyleihin sopivaksi ja se on toki mahdollista myös maalata. 

Kotimaiset lattialaudat on tehty suomalaisista materiaaleista, kuten männystä, koivusta ja kuusesta. Lautoja valmistaa esimerkiksi Parkanon Listatehdas Oy. Lautalattiaan saa erilaista ilmettä valitsemalla joko leveää tai kapeampaa lautaa. Myös eri puulajeilla on oma ominainen ulkonäkönsä, joten valinnanvaraa riittää. Laudoista on mahdollista latoa myös erilaisia kuvioita aina kalanruodosta erikoisempiin malleihin.

Imuroi ja pyyhi lattia säännöllisesti

Lattia tulisi imuroida usein, jotta pikkukivet ja hiekka eivät vaurioittaisi sen pintaa. Myös pyyhkiminen kostealla esimerkiksi kerran viikossa on hyvä idea. Pesemiseen ei kuitenkaan saa käyttää liian märkää moppia, sillä puulattia ei pidä kastumisesta. Lattiaa vahataan tai öljytään tarvittaessa. Puulattia saattaa naarmuuntua joitakin muita materiaaleja helpommin, mutta se on myös melko helppo kunnostaa esimerkiksi hiomalla, jonka jälkeen se voidaan vahata tai maalata. Puusta tehty lattia sopii kodin kuiviin tiloihin - kosteisiin tiloihin on parempi valita kaakeleita. 

Vaikka lautalattia saattaa vaatia hieman varovaisuutta, on se klassinen ja ekologinen lattiamateriaali, jonka moni tuntee kotoisaksi.


jaa