Koti- ja puutarhablogi

« takaisin kotisivulle (homepage)

Ovipuhelin ja muut kodin lukitusjärjestelmät

Julkaistu

Kotimme ulko-ovi rajaa oman yksityisen sisätilamme muusta ympäristöstä. Ulko-ovella ja sen lukituksella on myös tärkeä osa turvallisuuttamme varmistaessa ja niiden tulee olla kestävät, turvalliset ja helppokäyttöiset. Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin. Tällä kertaa aiheenamme on kodinlukitusjärjestelmä ja miten valita oikea vaihtoehto suuresta tarjonnasta. Olisiko oikea ratkaisu ovipuhelin tai älylukko? Lue lisää erilaisista lukitusjärjestelmistä ja toivottavasti löydät blogista hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat oikean ratkaisun löytymisessä juuri sinun kotiisi.

Lukko ja lukitusjärjestelmä

Lukoilla lukitsemme ovia autoja ja erilaisia säilöjä, jossa säilytetään arvokasta omaisuutta. Lukon voi avata erilaisilla tavoilla, kuten esimerkiksi avaimella, koodilla tai kauko-ohjauksella. Lukko muodostuu lukkorungosta, joka sijoitetaan yleensä oven sisään ja siihen liitetään lukon muut osat, kuten esimerkiksi avainpesä, vääntönuppi ja painike. Lukon ja lukitusjärjestelmän avaamiseksi tarvitaan oikea avain, väärällä avaimella lukkoa ei saa auki, vaikka se mahtuisi lukkoon. Lukitusjärjestelmällä tarkoitetaan lukituksen kokonaisjärjestelmää, johon kuuluu avaimet, avainpesä, avaimienhallintaohjelmisto, lukkorunko ja muut lukitukseen liittyvät tuotteet.

Mekaaninen lukitusjärjestelmä

Ovissa voidaan käyttää mekaanisia ja sähköisiä lukitusjärjestelmiä. Mekaaninen lukitusjärjestelmä on edelleen suosittu ja varma kodin peruslukitusjärjestelmä, joka sopii moniin tarpeisiin. Eri valmistajilla on olemassa erilaisia lukkorunkoja, jotka eroavat jonkin verran toisistaan. Mekaaniseen lukitusjärjestelmään kuuluvat yleensä lukkorunko, vääntönuppi, avainpesä ja avain, sekä toisinaan myös oven painike.

Sähköinen lukitusjärjestelmä

Sähköinen lukitusjärjestelmä lukko avautuu sähköisesti ja oven lukitukseen voidaan käyttää myös kauko-ohjausta tai liittää se kulunvalvontajärjestelmään. Sähköisen lukituksen avaimena voi toimia esimerkiksi numerokoodi, kaukosäädin, sirukortti, sähköinen tunniste, matkapuhein tai sormenjälki. Sähköiseen lukituksen liittyy myös käyttäjän tunnistaminen ja sitä voidaan hyödyntää monella eri tavalla, kuten esimerkiksi kulunvalvonnassa. Kulunvalvontaa voidaan käyttää esimerkiksi työaikojen seurantaan sekä tilojen valvontaan. Sähköisen lukitusjärjestelmän etuna on esimerkiksi pääsyoikeuksien helppo määrittäminen ja avaimien nopea poisto järjestelmästä.

Ovipuhelin sähköisenlukitusjärjestelmän osana

Sähköiseen lukitusjärjestelmään liittyy yleensä olennaisena osana ovipuhelin. Jos esimerkiksi ovissa tai portissa on sähköinen lukitus, voidaan tulija tunnistaa ovipuhelimen avulla. Ovipuhelin voi olla puheyhteydellä tai sekä puhe- että kuvayhteydellä varusteltu. Ovipuhelin lisää yleensä asumisen turvallisuutta, koska ovella olevan henkilön henkilöllisyys voidaan varmistaa ennen oven avaamista. Ovipuhelinjärjestelmiä on saatavilla erilaisia peruspuhelimesta videokuvalliseen puhelimeen. Tutustu lisää ovipuhelimiin esimerkiksi täällä Smartecno.


jaa