Koti- ja puutarhablogi

« takaisin kotisivulle (homepage)

Vedensuodatin hinta voi ratkaista ostopäätöksen

Julkaistu

Onko hanavedessä raudan makua, entäpä onko talossa vanha vesiputkisto? Tai halutaanko ottaa mökin juomavesi suoraan järvestä sen sijaan että kannetaan sinne juomavettä kaupungista? Tällaisten kysymysten äärellä askartelee moni päivittäin. Onneksi veden laadun parantamiseen löytyy vaihtoehtoja, jollaisia ovat muun muassa erilaiset vedensuodattimet.  

Vesianalyysi

Vedensuodattimen hinta ei ole aina halpa, ja tästä syystä vedestä kannattaa teettää analyysi ennen suodattimen hankkimista. Jos kyseessä on kunnallinen vesijohtovesi, niin suodatusprosessi on erilainen kuin jos kyseessä on oman pihan kaivovesi tai järvivesi. Kunnallisessa vesijohtovedessä ei ole bakteereita, koska se on läpikäynyt jo kunnallisen puhdistusprosessin. Mutta kalkkia, rautaa tai klooria siinä saattaa kyllä olla.

Kaivovedessä ja järvivedessä sen sijaan voi piillä monenlaista. Porakaivot sijaitsevat syvällä maaperässä ja niiden vedenlaatuun vaikuttaa vuotuinen sademäärä. Rengaskaivo taas ei ole syvä, mistä syystä veteen saattaa kulkeutua maaperästä haitallisia ainesosia. Rengaskaivo on syytä huoltaa säännöllisesti, koska renkaiden saumat taikka kaivon kansi saattavat haurastua ja niistä saattaa liueta vierasaineita veteen. Järvivedessä ongelmana taas on usein humus, joka halutaan suodattaa pois.

Vesianalyysi varten tilataan laboratoriosta analyysipaketti. Analysoitavaksi menevää vettä laitetaan pulloon tai pulloihin ja ne lähetetään postitse takaisin laboratorioon, josta analyysin tulos valmistuttuaan tulee. Vedensuodatin hinta ja laatu riippuvat usein suoraan vesianalyysin tuloksesta.

Vedensuodattamisen tekniikat

Kun vesianalyysi on saatu, voidaan miettiä millainen suodatin tarvitaan. Kunnallisen veden käyttäjille riittää usein pelkkä hanasuodatin tai tiskipöydän alle laitettava suodatin, jotka suodattavat juomavedestä pieniä mineraalien tai vanhan putkiston tuomia makuhaittoja, kalkkia tai klooria. Mikäli vedessä on enemmän epäpuhtauksia tai isompi määrä kalkkia, on järkevää asentaa iso suodatin koko rakennuksen käyttövesille. Kalkki aiheuttaa putkistoon saostumia, joten veden pehmentämisessä suojellaan ennen kaikkea putkistoa. Pehmeällä vedellä pestäessä tarvitaan pääsääntöisesti vähemmän saippuaa kuin kovin kalkkipitoisella vedellä pestäessä.   

Käänteisosmoosiin perustuvissa puhdistimissa käytetään puoliläpäisevää käänteisosmoosikalvoa, joka suodattaa suolan ja muuta epäpuhtaudet. Tätä tekniikkaa käytetään erityisesti meriveden puhdistuksessa.  UV-puhdistimissa bakteerit, virukset ja alkueläimet tuhoutuvat ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Ontelokuitusuodattimet ovat ihmeen tehokkaita jopa yksittäisessä hanassa. Tämän vedenlaatua helposti parantavan vedensuodatin hinta kannattaa vertailla tuotetta myyvien liikkeiden valikoimista. Jalovesi Oy tarjoaa vedensuodattimet kotiin ja retkille. 


jaa